Suroviny na 1 L polévky:

  1. Očištěná na kostky nakrájená dýně - 250 g Stejně upravené brambory - 250 g
  2. Olej - 2 pl.
  3. Česnek - 1 palička
  4. Zakysaná smetana - 200 g
  5. Kukuřice zrna, mražená nebo sterilovaná - 20 g
  6. Sůl - 2 čl.
  7. Čerstvé bylinky (petrželová nať, libeček, bazalka, dobromysl...) - 1 hrst
  8. Voda - 1 l

Postup:

Do rozpáleného oleje přidáme nakrájenou dýni, po chvíli i brambory a opékáme dozlatova. V okamžiku, kdy se dýně začíná zabarvovat, přidáme celé, oloupané stroužky česneku a ještě pár minut opékáme. Poté zalijeme vodou, osolíme a zvolna vaříme, dokud zelenina nezměkne – cca 20 minut. Poté rozmixujeme do hladka, přidáme kukuřici, krátce povaříme a podáváme zdobené zakysanou smetanou a nahrubo sekanými bylinkami.

Pro změnu můžeme přidat do polévky zpočátku - při opékání zeleniny - drcený římský kmín a semínka koriandru.

Dýně patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Ve významném množství obsahuje karotenoidy důležité pro tvorbu vitamínu A. Ten mimo jiné chrání buňky před volnými radikály a podporuje imunitu.
Semínka dýně obsahují omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny, zinek, vlákninu, vitamín E, železo, hořčík a draslík. 30 g dýňových semínek Vám zajistí 50 % potřebné denní dávky železa.
____________________
pl. = polévková lžíce  
čl. = čajová lžička