07.10.2011

Včera kolem 20 h jsme pro vás přivezli delikátní jehněčí maso od jehňat chovaných v systému ekologického zemědělství. Maso je vakuově balené v balíčcích zhruba po 300 g. Vydrží vám až do 10. listopadu 2011, protože bylo vyzrálé baleno ve čtvrtek 20. října 2011.

Máme pro vás jehněčí kýtu, krk, žebra, kotletky, plec a kostky na guláš. Maso pochází z Horského statku Abertamy, který se nachází v nádherné krajině nedaleko Božího Daru.

Jehněčí je křehké delikátní maso, které se hodí na pečení, dušení... Dají se z něj připravovat vynikající karbánátky na arabský způsob.

Tento recept je převzat z www.biopark.cz a může vám být inspirací. Receptů s jehněčím masem najdete desítky.

Biojehněčí přírodní pečeně (biojehněčí kýta)

potřebné suroviny: 11/4 kg masa z biojehněčí vykostěné kýty, 120 g másla nebo oleje), sůl, špetka pepře, 4 stroužky česneku, 20 g hladké mouky, čerstvá petrželka

Maso potřeme česnekem rozetřeným se solí, opepříme a opečeme na rozpáleném tuku ze všech stran. Pak je podlijeme horkou vodou, dáme do trouby a za občasného podlití pečeme do červena. Upečené maso vyjmeme a odstavíme na teplé místo, do pekáče nalijeme trochu studené vody a s její pomocí seškrábeme z okrajů pekáče zkaramelizované zbytky, které dodají šťávě správnou chuť. Vodu vydusíme, tuk zaprášíme moukou, osmahneme a zředíme studenou vodou nebo vývarem. Šťávu za stálého míchání důkladně povaříme, aby se z ní ztratila moučná příchuť (tj. alespoň 10 minut). Maso podáváme nakrájené na plátky, přelité šťávou a posypané petrželkou. Pokud má syrová kýta nepravidelný tvar, pomůžeme si tím, že ji ovážeme provázkem do tvaru válečku.

 č.1
 č.2

»zpět do archivu novinek