11.09.2015

Příroda se barví do teplejších barev - oranžová, hnědá... Proto i ve Farmářských obchodech trůní dýně. Populární jsou především dýně hokaido. Naprosto jednoduchá je polévka z této dýně.

Krémová polévka z dýně hokaido

Dýně hokaido 1,5 Kg, Smetana 0,5 l, Tymián 5 g, Hovězí (kuřecí, zeleninový) vývar 1 l, Máslo 250 g, Sůl, Pepř

Dýni opláchneme, rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na 5 cm kousky. Rozkrájenou dýni vložíme do pekáče, podlijeme vývarem (200 ml), dochutíme solí, pepřem, přidáme máslo (50 g), tymián a přikryjeme alobalem. Pečeme na 160 C 45 min. Poté dopékáme na barvu 15 min. na 180 C bez alobalu. Nakonec k dýni přidáme zbytek másla, vývaru, smetany a rozmixujeme ji v hladký krém.

Do polévky si můžete přidat noček z čerstvého ovčího, kozího sýru z Držovic. Bezva je i do olévky kápnout dobrý dýňový olej (také máme ve Farmářských obchodech). Dobrou chuť....

 č.1

»zpět do archivu novinek