23.10.2012

Pokud se chystáte oslavit svátek sv. Martina husou, můžete si ji objednat ve Farmářském obchodu v Plzni nebo v Klatovech. Husa pochází ze Šumavy z ekofarmy Svinná. Bude stát 155 Kč / kg. Objednávky prosím provádějte nejpozději 5.11. Husy budeme prodávat od 8. - 10.11.

Husu doporučujeme péct s jablky. Do nasolené břišní dutiny dáte neoloupaná jablka (buď na čtvrtiny nebo celá). Pokud chcete, aby husa dobře držela tvar, můžete ji svázat stehna a křídla zasunout do břišní dutiny nebo je založit křižmo pod záda.

Husu můžete obložit červenou cibulí a opět jablky. Výborně se k huse hodí odrůda jonagold, ale i spartan. Podlejte ji mírně ciderem (polosuchý). Pečte ji v pekáči na 150 O C zhruba 2 hodiny a pak dopečte na 170 O C, abyste dosáhli krásně zlatavé kůrčičky. Při pečení ji přelívejte výpekem.

K huse si můžete udělat červené zelí. Osvědčila se nám tato úprava zelí. Zelí nakrájejte nebo nakrouhejte na jemno. Restujte červenou cibuli do sklovata, přidejte na kostičky nakrájená jablíčka (oloupaná), orestujte je a přidejte třtinový cukr. Na střední hlávku červeného zelí použijte dvě středně veliká jablka. Přidejte zelí a okořeňte (sůl, skořice). Trochu orestujte, zelí krásně pustí šťávu. Můžete ho zastříknout i citronem (bude mít lepší, stálejší, barvu). Pak ho zalijte opět ciderem (polosuchým). Zelí duste do měkka. Díky jablkům a cideru bude zelí vonět a chutnat po jablkách. Na závěr zelí dochuťte solí a cukrem.

Husa, červené zelí a domácí bramborové knedlíky... Jídlo ozdobte jablkovým chipsem. Je to jednoduché. Vypreparujte jádřinec, oloupejte ho a nakrájejte na tenké plátky. Plátky smažte v husím výpeku (sádle) do zlatova. Chips skvěle chutná a navíc hezky vypadá.

Ideální oslava šlechetného sv. Martina.

 č.1
 č.2

»zpět do archivu novinek