Hovězí líčka jsou skutečná lahůdka

Hovězí líčka jsou skutečná lahůdka
Máme pro vás bezvadný recept na hovězí líčka s celerovou kaší.

4 porce

Suroviny:

Hovězí líčka

  • 800 gramů hovězích líček (můžete si je u nás objednat třeba z farmy Zelený)
  • 100 gramů mrkve
  • 100 gramů celeru
  • 100 gramů cibule
  • 250 mililitrů piva
  • 1 litr hovězího vývaru (Konečně vývar) 
  • ½ decilitru oleje (řepkový, slunečnicový)
  • 4 lístky bobkového listu
  • 2 kuličky nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • sůl

 Celerové pyré

  • 300 gramů celeru
  • 150 gramů másla
  • 200 mililitrů šlehačky (smetana ke šlehání)
  • ½ decilitru oleje (řepkový, slunečnicový)
  • sůl, pepř

Opečená zelenina

  • 50 gramů mrkve
  • 50 gramů celeru
  • 50 gramů petržele
  • 3 snítky plocholisté petržele

 Jdeme na to…

Líčka

Líčka mírně osolte a opepřete. Rozpalte si hrnec, kde na oleji opečte očištěnou kořenovou zeleninu – celer, mrkev, cibuli. Zeleninu opékejte až do chvíle, kdy vám začnou okraje zeleniny zlátnout. V základu opečte i líčka. Následně přidejte bobkový list, nové koření a maso zalijte hovězím vývarem (vodou) a pivem. Líčka hezky pozvolna duste až do měkka (cca 90-120 minut). Líčka opatrně vyjměte. Základ přeceďte přes jemný cedník a šťávu svařte zhruba na čtvrtinu původního obsahu. Omáčka musí být hezky hustá bez zahušťování moukou. Nakonec do omáčky postupně zašlehejte zhruba polovinu množství studeného másla a dochuťte ji solí a pepřem. Máslo vám omáčku zahustí a zjemní.

Celerové pyré

Očištěný celer nakrájejte na menší kostky. V kastrolu si rozpalte olej a celer na něm opečte do zlatova. Celer nezalévejte dříve, než bude hezky zabarvený do zlatova. Zalijte ho smetanou a duste ho do měkka, tak dlouho, dokud se vám úplně nerozvaří. Celer rozmixujte do hladka. Během mixování přidejte do pyré máslo a dochuťte ho solí a pepřem.

Kořenová zelenina

Očištěný celer a mrkev nakrájejte na malé kostičky, které následně opečte na másle, dochuťte solí a pepřem.

Odeslat článek známému   Vytisknout