Váš košík je prázdný
Základní kuchyňské bylinky

Bazalka pravá
Bylinkám se budeme věnovat i v dalších článcích. Podíváme se na ně ale spíše z kuchařského hlediska. Navíc vám ukážeme, že je můžete nejen pěstovat, ale i sbírat ve volné přírodě.
Má-li některá z bylinek nárok na titul bylinkové královny, je to určitě bazalka. Ve středomořské kuchyni se stala legendou, uctívá ji ale např. i kuchyně thajská či indická (tedy její příbuznou thajskou bazalku). V řadě kultur má bazalka významnou roli při náboženských a jiných rituálech. Tradiční pravoslavná církev ji např. používala jako kropenku pro svěcenou vodu. Existuje celá řada druhů a odrůd bazalek. Nejrozšířenější je bazalka pravá (vonná) s jasně zelenými, silně aromatickými listy. Bazalka podporuje trávení, chuť k jídlu a uklidňuje. Čerstvé listy se používají k rajčatům, do salátů, omáček, polévek, k rybám, na výrobu pesta, ale i dezertů. Květy upotřebíte jako ingredienci do rosolů a sladkých salátů, doporučují se kombinovat zejména s hruškami a fíky. Z bazalky můžete připravit také lahodný čaj. Působí proti nadýmání a podle posledních výzkumů i snižuje hladinu cukru v krvi. Sušením bazalka ztrácí chuť, lepší je ji zmrazit ve formě pesta nebo ji použít k aromatizaci oleje, octa, másla či soli.